Wyższy limit zwolnienia z PCC? Na co zwrócić uwagę?

Wyższy limit zwolnienia z PCC_

Co zmieniło się 3 listopada?

Od 3 listopada 2026 r. obowiązuje wyższy limit zwolnienia z podatku od czynności cywilnoprawnych przy sprzedaży rzeczy ruchomych. Zgodnie z art. 9 pkt 6 ustawy o PCC zwolnienie obejmuje sprzedaż, jeżeli podstawa opodatkowania nie przekracza 3000 zł. Wcześniej limit wynosił 1000 zł.

Zmianę wprowadziła ustawa z 18 września 2026 r., ogłoszona w Dz.U. pod poz. 1354. Do czynności dokonanych przed wejściem zmiany w życie stosuje się poprzednie przepisy.

Policzmy to na telefonie

Przyjmijmy, że kupujesz w Polsce używany telefon od osoby prywatnej. Jego cena i wartość rynkowa wynoszą 2500 zł. Sprzedaż podlega PCC i nie korzysta z innego zwolnienia ani wyłączenia.

Data zawarcia umowyLimit zwolnieniaPCC
2 listopada 2026 r.1000 zł50 zł: 2500 zł × 2%
3 listopada 2026 r.3000 złZwolnienie

Jeżeli umowę zawarto 2 listopada, późniejsze złożenie deklaracji nie pozwala zastosować nowego limitu. Liczy się dokonana czynność, a nie dzień, w którym przypomnisz sobie o podatku.

Cena w umowie to nie zawsze podstawa podatku

Przy sprzedaży podstawą opodatkowania jest wartość rynkowa rzeczy. Dlatego telefon kupiony okazyjnie za 2900 zł, którego wartość rynkowa wynosi 3500 zł, nie mieści się w nowym limicie tylko dzięki niższej cenie.

Wartość należy oceniać z uwzględnieniem m.in. stanu i stopnia zużycia sprzętu. Uszkodzony telefon może być wart mniej niż sprawny egzemplarz tego samego modelu – warto zachować materiały uzasadniające wycenę.

3000 zł to limit zwolnienia, a nie kwota odliczana od podstawy. Jeżeli wartość rynkowa wynosi 3500 zł i nie zachodzi inne zwolnienie lub wyłączenie, PCC wynosi 70 zł, a nie 10 zł od nadwyżki.

Czy trzeba składać PCC-3?

Jeżeli sprzedaż korzysta z omawianego zwolnienia, kupujący nie płaci PCC i nie składa z tego tytułu deklaracji PCC-3. Gdy podatek jest należny, przy zwykłej pojedynczej umowie kupujący zasadniczo ma 14 dni od powstania obowiązku podatkowego na złożenie deklaracji i zapłatę.

Samo kupowanie przez platformę ogłoszeniową nie przesądza o podatku. Trzeba sprawdzić, od kogo kupujesz i czy transakcja rzeczywiście podlega PCC – np. sprzedaż objęta VAT może podlegać wyłączeniu z PCC.


Materiał edukacyjny. Sprawdź datę publikacji i aktualny stan prawny przed podjęciem decyzji.